Icardi La Rosa Selvatica Moscato d'Asti
Icardi La Selvatica Moscato d'Asti to unikalne i eleganckie, zwiewne wino słodkie, z lekkim musowaniem z Piemontu.
Bodegas Catena Zapata to ponad 100 lat historii argentyńskiego winiarstwa na najwyższym poziomie, zwłaszcza ostatnie 20-30 lat to intensywny rozwój jakościowy.
Jeden z najlepszych producentów nie tylko w Mendozie, Argentynie, ale i na świecie - wielokrotne tytuły Winiarza Roku w rankingach kluczowych światowych pism o winie.
Alamos Malbec to z kolei jeden z najbardziej utytułowanych Malbeców argentyńskich, np. w kategorii cena/jakość.
Winogrona do produkcji tego wina są uprawiane na wysokości 900-1500m n.p.m., gdzie zmiany temperatur między dniem a nocą pozwalają winogronom rosnąć powoli, uzyskując pełniejszy smak. Ręczny zbiór gron pozwala użyć do produkcji wina tylko najlepsze winogrona.
Bezpieczne płatności
Szybka dostawa
Szybki zwrot
Oko: Barwa ciemnopurpurowa, z fioletowymi refleksami.
Nos: Aromaty dojrzałych wiśni, kwiatów, przypraw, z tostowym niuansem (od dojrzewania w beczkach).
Usta: Na podniebieniu bogate, zaokrąglone, z posmakiem jeżyn, malin i czarnych porzeczek, z niuansem przypraw korzennych, skóry i długą końcówką.
Opis
Specyficzne kody
Icardi La Selvatica Moscato d'Asti to unikalne i eleganckie, zwiewne wino słodkie, z lekkim musowaniem z Piemontu.
Codorníu to najstarszy i drugi co do wielkości producent wina musującego Cava - hiszpańskiego wina musującego powstającego metodą tradycyjną (szampańską).
Jej historia sięga 1551 roku, w pobliżu Barcelony, w Hiszpanii. To jedna z najstarszych winnic na świecie.
To typowe białe wino z rejonu Dolomitów. Posiada świeży, delikatny zapach i zrównoważona kwasowość z lekką nutą aromatyczną.
Bodegas Reymos powstała w 1918 roku w mieście Cheste, jako pierwsza w okolicy Walencji spółdzielnia winiarska i jedna z najstarszych w Hiszpanii. Bliskość morza, wysokość ok 200 m n.p.m. i unikalny mikroklimat sprawia, iż jest to idealne miejsce do uprawy krzewów Moscatel de Alejandria.
Platé to bananowe białe wino, średnio wytrawne, produkowane z kanaryjskich bananów w idealnym stadium dojrzałości. Bardzo świeże i lekkie wino, dobrze zintegrowane jako całość.
La Chablisienne to duża spółdzielnia winiarska, z historią sięgającą 1923 roku. Dziś zrzesza 300 winiarzy produkujących rocznie 250 000 hektolitrów, tj. 25% całej AOC Chablis i jest marką rozpoznawalną na całym świecie.
Petit Chablis to podstawowa wersja Chardonnay z najbardziej na północ wysuniętej części Burgundii, czyli Chablis. Bliżej stąd nawet do południa Champanii niż do centrum Burgundii. Wapienna gleba daje tu winom kwasowość i mineralność.
Magnum Vinhos to projekt winiarski założony w 2011 roku przez doświadczonego i utalentowanego enologa z Dao - Carlos Lucas, w winnicy Quinta do Ribeiro Santo. Carlos to enolog z ponad 25-letnim stażem, m.in. w Prioracie, Montpellier, Piemoncie, czy Vale do Sao Francisco (Brazylia). W 2014 został utytułowany mianem "Farmer of the year" przez Ministerstwo Rolnictwa w Portugalii. Aktualnie prowadzi też inną winnicę w regionie Dao, Douro, Alentejo i Vinho Verde.
Sommos to niemały producent (355 ha upraw, z tego 150 ha eksperymentalnych) z misją nowoczesności i imponującą siedzibą/przetwórnią.
1/2 wysokości budynku znajduje się pod ziemią, gdzie łatwiej o stabilne warunki do produkcji i przechowywania wina.
Poste Restante Tempranillo Rose Organic to malinowo-truskawkowe wino w nowoczesnym wydaniu, idealnie zbilansowane pod względem kwasowości z niuansami kwiatów i różowego grejpfruta, nie za słodkie.
Klasyczne lekkie i owocowe wino musujące z północnej części Włoch, z typowego dla apelacji szczepu. Odzwierciedla skojarzenia z włoskim "dolce vita".
Casa Bianca Spumanti to producent z ponad 100-letnią historią (od 1906 roku). Nazwa pochodzi od budynku położonego na najwyższym w okolicy wzniesieniu, z którego roztacza się widok na winnice, a także oddaloną o 40 km Wenecję.
Dziś to 40 ha rodzinnych winnic, z których w nowoczesnej przetwórni powstają radosne jakościowe wina.
Magnum Vinhos to projekt winiarski założony w 2011 roku przez doświadczonego i utalentowanego enologa z Dao - Carlos Lucas, w winnicy Quinta do Ribeiro Santo. Carlos to enolog z ponad 25-letnim stażem, m.in. w Prioracie, Montpellier, Piemoncie, czy Vale do Sao Francisco (Brazylia). W 2014 został utytułowany mianem "Farmer of the year" przez Ministerstwo Rolnictwa w Portugalii. Aktualnie prowadzi też inną winnicę w regionie Dao, Douro, Alentejo i Vinho Verde. Dolina rzeki Douro to bardzo ważny w historii winiarstwa nie tylko portugalskiego region. 2000 lat tradycji winiarskich, unikalny klimat i krajobrazy skłoniły UNESCO do wpisania tego zakątka na swoją listę w 2001 roku.
Wina z Nowej Zelandii pojawiły się w Europie w latach osiemdziesiątych XX wieku. W tym dosyć chłodnym klimacie świetnie udają się aromatyczne wina białe, np. ze szczepu Sauvignon Blanc.
Ogromna ilość produkowanych tu win jest eksportowana, a za jakością stoją częśto niewielcy producenci, którzy w uprawę winorośli wkładają całe serce.
Region Marlborough jest największym i najbardziej wydajnym "producentem" win w NZ - powstaje tu ok 3/4 wszystkich win z tego kraju. Przeważają tu niemali producenci, jednak Lawson's Dry Hills to butikowa marka.
Mount Vernon to nazwa jednego z okolicznych wzgórz (422m n.p.m.).
San Marzano to wioska w centrum regionu Primitivo di Manduria DOC, pas lądu otoczony dwoma morzami: Jońskim i Adriatyckim. Miejsce z ponad 1000-letnią historią uprawy winorośli.
W 1962 roku nazwa DOC jeszcze nie istniała, a Primitivo di Manduria nie stało się kultowym winem dla miłośników wina. Mimo to 19 winiarzy spotkało się, aby spełnić swoje marzenie i założyło Cantine San Marzano.
Dziś Cantine San Marzano to spółka licząca ok 1200 członków, z areałem łącznym ok 1000 ha i produkcją roczną ok 9 mln butelek.
To jest to legendarne Primitivo di Manduria, które kilka lat temu pokochały rzesze Polaków. Powstaje z ponad 60-letnich krzewów.
"Vegan friendly", tzn. że np.do stabilizacji nie użyto np. białek jaj kurzych.
Pago Florentino - jako 1 z 20 posiadłości w Hiszpanii, posiada najwyższe odznaczenie w skali jakości/unikalności hiszpańskich win - Vino do Pago.
Winnca usytuawana jest w okolicach Ciduad Real - w regionie La Mancha, a pierwszy rocznik tego wina wyprodukowano w roku 2009, kiedy winnca zyskała status Pago.
Wiodący szczep hiszpański - Tempranillo nie jedno ma imię (w zależności od regionu), a Cencibel to właśnie jeden z synonimów T. - w regionie La Mancha.
Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria to wyjątkowe wino deserowe, produkowane na wyspie Pantelleria na Sycylii. Wytwarzane jest w 100% z winogron Zibibbo (lokalna nazwa Muscat z Aleksandrii), które są uprawiane na tarasowych winnicach w posiadłości Donnafugata. Dzięki jasnozłotemu kolorowi i wspaniałym aromatom owoców cytrusowych, kwiatu cytryny i miodu, wino to jest prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Smak wina jest intensywny i trwały, a jednocześnie zrównoważony, z doskonałą harmonią słodyczy i kwasowości. Wino doskonale komponuje się z ciastkami, suszonymi owocami i czekoladą, ale także smakuje wspaniale samo w sobie.