Girlan 448 s.l.m. Cuvee Bianco
To typowe białe wino z rejonu Dolomitów. Posiada świeży, delikatny zapach i zrównoważona kwasowość z lekką nutą aromatyczną.
To typowe białe wino z rejonu Dolomitów. Posiada świeży, delikatny zapach i zrównoważona kwasowość z lekką nutą aromatyczną.
To białe wino z Austrii najlepiej smakuje umiarkowanie schłodzone w temperaturze 11 - 13°C jako dodatek do rybnego curry kokosowo-limonkowego, sałatki ze szparagów z komosą ryżową lub smażonego pstrąga z imbirem i gruszką
Groiss Gruner Veltliner Org. Weinviertel to białe, wytrawne wino z regionu Niederösterreich w Austrii. Produkowane w 100% ze szczepu Gruner Veltliner.
LGI Languedoc Wines to stosunkowo młoda (od 1999 roku) firma dystrybuująca wina z Langwedocji i Gaskonii.
La Chablisienne to duża spółdzielnia winiarska, z historią sięgającą 1923 roku. Dziś zrzesza 300 winiarzy produkujących rocznie 250 000 hektolitrów, tj. 25% całej AOC Chablis i jest marką rozpoznawalną na całym świecie.
Petit Chablis to podstawowa wersja Chardonnay z najbardziej na północ wysuniętej części Burgundii, czyli Chablis. Bliżej stąd nawet do południa Champanii niż do centrum Burgundii. Wapienna gleba daje tu winom kwasowość i mineralność.
Wina z Nowej Zelandii pojawiły się w Europie w latach osiemdziesiątych XX wieku. W tym dosyć chłodnym klimacie świetnie udają się aromatyczne wina białe, np. ze szczepu Sauvignon Blanc.
Ogromna ilość produkowanych tu win jest eksportowana, a za jakością stoją częśto niewielcy producenci, którzy w uprawę winorośli wkładają całe serce.
Region Marlborough jest największym i najbardziej wydajnym "producentem" win w NZ - powstaje tu ok 3/4 wszystkich win z tego kraju. Przeważają tu niemali producenci, jednak Lawson's Dry Hills to butikowa marka.
Mount Vernon to nazwa jednego z okolicznych wzgórz (422m n.p.m.).
Wina z Nowej Zelandii pojawiły się w Europie w latach osiemdziesiątych XX wieku. W tym dosyć chłodnym klimacie świetnie udają się aromatyczne wina białe, np. ze szczepu Sauvignon Blanc.
Ogromna ilość produkowanych tu win jest eksportowana, a za jakością stoją często niewielcy producenci, którzy w uprawę winorośli wkładają całe serce.
Region Marlborough jest największym i najbardziej wydajnym "producentem" win w NZ - powstaje tu ok 3/4 wszystkich win z tego kraju. Przeważają tu niemali producenci, jednak Lawson's Dry Hills to butikowa marka.
W winach z linii Reserve znajdziemy winogrona z wyselekcjonowanych winnic i parceli, z większym potencjałem przekazania ekstraktu i kompleksowości.
LFE Pupilla Chardonnay to solidne codzienne wino będące idealnym reprezentantem nie dojrzewającego w beczce Chardonnay z tzw. Nowego Świata. Vegan friendly, tzn. że nie użyto np. białek jaj kurzych do stabilizacji wina.
Chilijski Producent Roku 2013 to zaszczytny tytuł, którym ukoronowano LFE na prestiżowym AWC Vienna. Historia tego Producenta sięga 1976 roku.
Od tamtej pory niezmiennie nadrzędnymi wartościami kultywowanymi w LFE są: utrzymywanie zarządzania w rękach rodziny, produkcja wina w świetnej relacji cena/jakość, z gron pochodzących wyłącznie z własnych winnic oraz innowacyjność.
Doskonały Sauvignon Blanc z obszaru Wenecji. Wino posiada lekki kwiatowy bukiet owoców egzotycznych, grejpfruta i czarnej porzeczki. Dobry zrównoważony i świeży smak. Idealne do podawania z rybami, owocami morza
Loosen Bros to jedna z linii pochodzącego z regionu Mozeli Producenta - Ernsta Loosena. Należą do Niego również winnice/marka Villa Wolf w Pfalz.
Szacunek do starych krzewów, terroir i ponad 200 lat tradycji winiarskich w Rodzinie, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami sprawia, iż Ersnt Loosen i jego projekty winiarskie są skazane na powodzenie.
Loosen Bros to jedna z linii pochodzącego z regionu Mozeli Producenta - Ernsta Loosena. Należą do Niego również winnice/marka Villa Wolf w Pfalz.
Szacunek do starych krzewów, terroir i ponad 200 lat tradycji winiarskich w Rodzinie, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami sprawia, iż Ersnt Loosen i jego projekty winiarskie są skazane na powodzenie.
Loosen Bros to jedna z linii pochodzącego z regionu Mozeli Producenta - Ernsta Loosena. Należą do Niego również winnice/marka Villa Wolf w Pfalz.
Szacunek do starych krzewów, terroir i ponad 200 lat tradycji winiarskich w Rodzinie, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami sprawia, iż Ersnt Loosen i jego projekty winiarskie są skazane na powodzenie.
Grupa przyjaciół wymyśliła w 2019 roku koncept stworzenia linii alkoholi bezalkoholowych, by móc bawić się i smakować życia bez skutków ubocznych związanych z konsumpcją alkoholou.
Jakość stworzonych produktów, wierność oryginałom - alkoholom bazowym do komponowania wielu znanych na całym świecie drinków sprawiła, iż w mgnieniu oka produkty Lyre's podbiły liczne rynki zagraniczne i serca jurorów najrozmaitszych konkursów.
Lyre's Dry London Gin to wyjątkowy "alkohol" stworzony, aby uchwycić istotę klasycznego ginu o wyrazistych i nowoczesnych smakach. Alkohole Lyre to bez wątpienia marka napojów bezalkoholowych premium.
Składniki: woda, syrop glukozowy, naturalne aromaty, kwasek cytrynowy, sorbinian potasu, guma celulozowa, aromat chininy
Bodegas Marques de Reinosa to ucieleśnienie klasycznego dla regionu stylu win powstających niespiesznie, z poszanowaniem czasu, jaki potrzebują by w pełni cieszyć podniebienia.
MAN Family Wines obchodzi właśnie 20 lat od momentu, kiedy zaczęli produkcję wina w ilości 500 skrzynek rocznie. Dziś jest to poziom 175 ooo skrzynek i eksport do 25 krajów. Nazwa producenta pochodzi od imion - Marie, Anette i Nicky - założycieli, którzy postawili sobie za cel stworzyć linię jakościowych win przyjaznych podniebieniu, w dobrej cenie i opakowaniu.
Montelliana Prosecco Frizzante to typowe włoskie wino musujące, wyprodukowane metodą Charmata (tzw. druga fermentacja odbywa się w stalowych kadziach, a nie butelce - jak w przypadku metody szampańskiej/klasycznej).
Frizzante różni się od Spumante mniejszym ciśnieniem w butelce (poniżej 3 bar), a co za tym idzie - delikatniejsze i mniej trwałe bąbelki. Zamknięcie na korek za sznurkiem, a nawet zakrętkę.
Extra Dry (i Dry) oznacza więcej niż w wersji Brut (i Extra Brut) cukru resztkowego. Orzeźwiające i przyjemne, doskonalne sprawdzi się na każdą okazję.
Montelliana Prosecco Spumante Extra Dry to typowe włoskie wino musujące, wyprodukowane metodą Charmata (tzw. druga fermentacja odbywa się w stalowych kadziach, a nie butelce - jak w przypadku metody szampańskiej/klasycznej).
Spumante różni się od Frizzante przede wszystkim większym ciśnieniem w butelce (minimum 3,5 bara), a co za tym idzie - większe i bardziej trwałe bąbelki. Zamknięcie klasyczne - korek z blaszką i koszyczkiem metalowym.
Extra Dry (i Dry) oznacza więcej niż w wersji Brut (i Extra Brut) cukru resztkowego. Orzeźwiające i przyjemne, doskonalne sprawdzi się na każdą okazję. Etykieta została wielokrotnie nagradzana na ważnych konkursach winiarskich.
Wina z Nowej Zelandii pojawiły się w Europie w latach osiemdziesiątych XX wieku. W tym dosyć chłodnym klimacie świetnie udają się aromatyczne wina białe, np. ze szczepu Sauvignon Blanc.
Ogromna ilość produkowanych tu win jest eksportowana, a za jakością stoją często niewielcy producenci, którzy w uprawę winorośli wkładają całe serce. Doskonałym tego przykładem jest rodzina Seifried.
Winiarstwo w regionie Nelson jest dużo bardziej kameralne niż w "wielkopowierzchniowym" Marlborough, w którym powstaje 3/4 produkcji wina w kraju.
"Vegan friendly", tzn. że przy produkcji tego wina nie użyto np. białek jaj kurzych do stabilizacji wina.
Wina z Nowej Zelandii pojawiły się w Europie w latach osiemdziesiątych XX wieku. W tym dosyć chłodnym klimacie świetnie udają się aromatyczne wina białe, np. ze szczepu Sauvignon Blanc.
Ogromna ilość produkowanych tu win jest eksportowana, a za jakością stoją często niewielcy producenci, którzy w uprawę winorośli wkładają całe serce. Doskonałym tego przykładem jest rodzina Seifried.
Winiarstwo w regionie Nelson jest dużo bardziej kameralne niż w "wielkopowierzchniowym" Marlborough, w którym powstaje 3/4 produkcji wina w kraju.
"Vegan friendly", tzn. że przy produkcji tego wina nie użyto np. białek jaj kurzych do stabilizacji wina.
Perlapp Spumante Extra Dry to owocowe wino musujące w 100% organiczne i wegańskie, z ciekawie zaprojektowaną butelką. Perlapp jest także przyjazne dla środowiska butelka jest ultralekka. Kolor wina jest słomkowy. Nuty owocowe zielonego jabłka i kwiatów, a smak harmonijny, pełny i trwały.
Tenute Piccini to toskański producent skupiający się na Chianti i Chianti Classico. Winnice założono w 1882 roku na zaledwie 7 hektarach ziemi. Od tego czasu stał się jednym z największych producentów w Chianti (10%).
Rodzina ma też cztery inne samodzielne nieruchomości, z których trzy znajdują się w Toskanii i jedna w regionie Basilicata.
Piccini Memoro to nietypowa mieszkanka szczepów, króra jest hołdem dla potęgi i rożnorodności włoskiego winiarstwa.
W wersji białej odmiany winorośli pochodzą z czterech różnych regionów Włoch: Viognier z Sycylii, Vermentino z Maremmy, Chardonnay z Trentino, oraz Pecorino z Marche, a każdy z nich czyni to wino unikatowym i wartym uwagi.
Historia marki Pierre Chavin sięga pierwszej dekady XXI wieku, kiedy Mathilde Boulachin-specjalistka ds. marketingu z szampańskiej rodziny winiarskiej zapragnęła rewolucji w świecie degustacji wina - dostępnego także dla osób, które z różnych względów w danym czasie wstrzymują się od spożywania win alkoholowych. Stworzyła w Langwedocji projekt serii win bezalkoholowych powstających w tradycyjny sposób, z gron zbieranych nocą-dla zachowania aromatów i smaku. Następnie część gron przechodzi fermentację alkoholową-aby zachować zdrowe mikroskładniki i antyoksydanty, występujące w winach, jak: polifenole, taniny, resveratrol. Dealkoholizacja przebiega w procesie ekstrakcji próżniowej (alkohol odparowuje już przy 30'C) lub metodzie wirujących stożków(rozpad cząsteczek i odwirowywanie alkoholu)
Codorníu to najstarszy i drugi co do wielkości producent wina musującego Cava - hiszpańskiego wina musującego powstającego metodą tradycyjną (szampańską).
Jej historia sięga 1551 roku, w pobliżu Barcelony, w Hiszpanii. To jedna z najstarszych winnic na świecie.
Platé to bananowe białe wino, średnio wytrawne, produkowane z kanaryjskich bananów w idealnym stadium dojrzałości. Bardzo świeże i lekkie wino, dobrze zintegrowane jako całość.
Bodegas Reymos powstała w 1918 roku w mieście Cheste, jako pierwsza w okolicy Walencji spółdzielnia winiarska i jedna z najstarszych w Hiszpanii. Bliskość morza, wysokość ok 200 m n.p.m. i unikalny mikroklimat sprawia, iż jest to idealne miejsce do uprawy krzewów Moscatel de Alejandria.
Magnum Vinhos to projekt winiarski założony w 2011 roku przez doświadczonego i utalentowanego enologa z Dao - Carlos Lucas, w winnicy Quinta do Ribeiro Santo. Carlos to enolog z ponad 25-letnim stażem, m.in. w Prioracie, Montpellier, Piemoncie, czy Vale do Sao Francisco (Brazylia). W 2014 został utytułowany mianem "Farmer of the year" przez Ministerstwo Rolnictwa w Portugalii. Aktualnie prowadzi też inną winnicę w regionie Dao, Douro, Alentejo i Vinho Verde.
San Marzano to wioska w centrum regionu Primitivo di Manduria DOC, pas lądu otoczony dwoma morzami: Jońskim i Adriatyckim. Miejsce z ponad 1000-letnią historią uprawy winorośli.
W 1962 roku nazwa DOC jeszcze nie istniała, a Primitivo di Manduria nie stało się kultowym winem dla miłośników wina. Mimo to 19 winiarzy spotkało się, aby spełnić swoje marzenie i założyło Cantine San Marzano.
Dziś Cantine San Marzano to spółka licząca ok 1200 członków, z areałem łącznym ok 1000 ha i produkcją roczną ok 9 mln butelek.
San Marzano to wioska w centrum regionu Primitivo di Manduria DOC, pas lądu otoczony dwoma morzami: Jońskim i Adriatyckim. Miejsce z ponad 1000-letnią historią uprawy winorośli.
W 1962 roku nazwa DOC jeszcze nie istniała, a Primitivo di Manduria nie stało się kultowym winem dla miłośników wina. Mimo to 19 winiarzy spotkało się, aby spełnić swoje marzenie i założyło Cantine San Marzano.
Dziś Cantine San Marzano to spółka licząca ok 1200 członków, z areałem łącznym ok 1000 ha i produkcją roczną ok 9 mln butelek.
Golan Heights Winery to jeden z większych producentów, ale też ikon jakościowych współczesnego winiarstwa w Izraelu. Nad wszystkim czuwa wybitny enolog - Victor Schoenfeld. Wina z GHW, głównie z linii Yarden, od lat 80' XX wieku co roku zdobywają liczne nagrody na najważniejszych międzynarodowych konkursach. Wina koszerne, z certyfikatem zrównoważonego rozwoju.
Whissin zauroczył jurorów na konkursie w Hiszpanii w 1998 roku i zdobył nagrodę SIAL D ´OR jako światowa innowacja. To bezalkoholowa alternatywa dla whisky wyprodukowana z tych samych składników to oryginalna whisky (jęczmień, ryż, pszenica), ale składników nie poddano fermentacji w związku z czym nie wytworzył się alkohol.
Napój bezglutenowy. Polecane sposoby podania: z kostkami lodu i syropem imbirowym, jako dodatek do Irish Coffee, baza do drinków.
Składniki: woda, cukier, słód jęczmienny, ekstrakty i aromaty, środek zakwaszający, kwas cytrynowy, konserwanty: benzoesan sodu i sorbinian potasu, sól, garbniki, barwnik karmelowy.
Wino przyjemne, świeże i dobrze zbalansowane. W nosie nuty owoców egzotycznych i aromat wanilii.
Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria to wyjątkowe wino deserowe, produkowane na wyspie Pantelleria na Sycylii. Wytwarzane jest w 100% z winogron Zibibbo (lokalna nazwa Muscat z Aleksandrii), które są uprawiane na tarasowych winnicach w posiadłości Donnafugata. Dzięki jasnozłotemu kolorowi i wspaniałym aromatom owoców cytrusowych, kwiatu cytryny i miodu, wino to jest prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Smak wina jest intensywny i trwały, a jednocześnie zrównoważony, z doskonałą harmonią słodyczy i kwasowości. Wino doskonale komponuje się z ciastkami, suszonymi owocami i czekoladą, ale także smakuje wspaniale samo w sobie.
Historia producenta Bodegas San Martin sięga 1914 roku, chociaż istnieje wiele dowodów na uprawy winorośli na tych terenach już w czasach rzymskich. Dziś to 600ha winnic uprawianych z szacunkiem dla lokalnych odmian, szczególny nacisk kładzie się tutaj na przywrócenie świetności szczepowi Garnacha (zarówno biała, jak i czerwona). 35% winogron zbiera się ręcznie ze względu na ukształtowanie terenu.
Adaras Lluvia ma bladożółty kolor, jest czyste i jasne. W aromacie wina pojawiają się nuty owoców tropikalnych oraz limonki i imbiru.
Jest to wino o bardzo zrównoważonej złożoności i długim, świeżym i intensywnym podniebieniu.
Vallate Prosecco Extra Dry to lekkie, wytrawne wino musujące z Włoch, posiadające jasnożółtą barwę i świeży cytrynowy aromat z dodatkiem kwiatów i owoców. Smak wina jest łagodny i orzeźwiający, o przyjemnej kwasowości. Doskonałe jako aperitif z owocami morza.