Le Piazze Chianti Classico

Le Piazze Chianti Classico

75,00 zł
Brutto

Dostępna ilość: 3 szt.
Ilość

Dostępny

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 570-530-901
lub email: kontakt@top-wino.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.

Dane szczegółowe:

Zawartość alkoholu
13,5 %
Kolor
czerwone
Smak
wytrawne
Kraj
Włochy
Producent
Le Plazze
Pojemność
750 ml
Sugestie kulinarne
sery
Sugestie kulinarne
wieprzowina
Sugestie kulinarne
dania śródziemnomorskie
Styl
spokojne
Region
Toskania
Szczep
Sangiovese

Opis wina Le Piazze Chianti Classico:

Le Piazze Chianti Classico to intensywnie czerwone wino z Włoch. W aromacie wyczuwalna jest nuta śliwki, czarnych owoców, takich jak jeżyna i aromatycznych przypraw, o  kwasowości winogron, zrównoważonej  lekką słodyczą. Wino posiada przyjemny finisz z wyczuwalną czekoladą i lukrecją. Można je podawać do pieczonego mięsa, serów i dań kuchni śródziemnomorskiej.

Historia rodziny Piccini rozpoczyna się w 1882 roku, kiedy Angiolo Piccini i jego żona kupili małą posiadłość o powierzchni 7 ha w Poggibonsi i rozpoczęli produkcję wina. Następne pokolenia przyjęły ich życiową mądrość: "Nie liczy się to, ile robisz, ale z jaką pasją coś robisz". Mario Piccini przejął obowiązki od ojca w 1925 roku i poprowadził firmę przez Wielki Kryzys i wojnę. Jego wielką zasługą jest rozpoczęcie eksportu. Po jego śmierci stery przejął jego syn Pierangelo. Rodzina posiadała wówczas około 150 hektarów winnic. Pierangelo postanawił skupić się nie tylko na Chianti, ale także na produkcji innych win. Dziś firmę prowadzą jego dzieci Mario i Martina Piccini. Są jednymi z największych producentów w Toskanii. Z ponad 400 ha winnic posiadanych lub zakontraktowanych, gwarantują one 12% całkowitej produkcji Chianti. 90% z tego jest przeznaczone na eksport do ponad 72 krajów.

Winogrona do Le Piazze Chianti Classico pochodzą z własnych winnic w Toskanii. Obszar Classcio jest geograficznym podobszarem Chianti. Region jest pagórkowaty, a winnice znajdują się na wysokości do 700 m. Gleba składa się głównie z gliny, wapienia i zwietrzałej skały. Średnia wydajność wynosi 7,5 tony z ha.

Przy produkcji wina odbywa się tradycyjna toskańska winifikacja z długą maceracją. Fermentacja odbywa się w temperaturze 25-28°C. Pod koniec fermentacji dodaje się kilka suszonych winogron (Governa all'uso Toscano). Po fermentacji wino dojrzewa przez 9 miesięcy w dębowych beczkach o pojemności 500 litrów. Wprowadzenie odbywa się po zatwierdzeniu przez komisję degustacyjną DOCG.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już swoje konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło