Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria
Dostępna ilość: 14 szt.
Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 537-284-571
lub email: kontakt@top-wino.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.
Dane szczegółowe:
- Zawartość alkoholu
- 11,5%
- Kolor
- białe
- Smak
- słodkie
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Donnafugata
- Pojemność
- 375
- Sugestie kulinarne
- aperitif
- Sugestie kulinarne
- desery
- Sugestie kulinarne
- sery
- Region
- Sycylia
- Szczep
- Zibibbo
Opis wina Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria:
Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria to wyjątkowe wino deserowe, produkowane na wyspie Pantelleria na Sycylii. Wytwarzane jest w 100% z winogron Zibibbo (lokalna nazwa Muscat z Aleksandrii), które są uprawiane na tarasowych winnicach w posiadłości Donnafugata. Dzięki jasnozłotemu kolorowi i wspaniałym aromatom owoców cytrusowych, kwiatu cytryny i miodu, wino to jest prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Smak wina jest intensywny i trwały, a jednocześnie zrównoważony, z doskonałą harmonią słodyczy i kwasowości. Wino doskonale komponuje się z ciastkami, suszonymi owocami i czekoladą, ale także smakuje wspaniale samo w sobie.
Donnafugata to marka, która tworzy wina z elegancją i kreatywnością, które stały się symbolem Sycylii. Marka wina rodzinnego została stworzona wyłącznie w celu zwrócenia uwagi świata na sycylijskie style wina. Obecnie marka ta jest własnością piątego pokolenia rodziny założycielskiej. Minimalizacja stosowania nawozów chemicznych, techniki przerzedzania skupisk i maksymalizacja wykorzystania zasobów naturalnych to tylko niektóre aspekty produkcji wina. Wina Donnafugata powstają z winogron pochodzących z regionów takich jak Contessa Entellina, Pantelleria, Vittoria, Etna i Marsala. Uprawa winorośli odbywa się na 280 hektarach. Zróżnicowane warunki klimatyczne i jakość gleby sprawiają, że idealnie nadają się do uprawy niektórych rodzimych odmian, takich jak Ansonica, Grecanico, Nero d'Avola, Grillo i Catarratto. Oprócz nich można tu również znaleźć inne popularne włoskie i międzynarodowe odmiany winorośli, takie jak Chardonnay, Merlot, Syrah, Fiano, Viognier i Cabernet Sauvignon. Niewielka część winnic przeznaczona jest do uprawy ograniczonych ilości odmian, takich jak Petit Manseng, Petit Verdot, Pinot Nero, Sauvignon Blanc, Tannat i Alicante Bouchet.Położone w południowo-zachodniej części Sycylii winnice, znajdują się na wysokości około 200 do 800 m n.p.m. Zimy są tu łagodne, a obszar ten otrzymuje bardzo mało opadów w ciągu roku. Ciepłe i suche lata odgrywają ogromną rolę w uprawie winogron, które są bardzo aromatyczne, pełne i w 100% dojrzałe. Winica stosuje zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne systemy produkcji. Podczas procesu tradycyjnej fermentacji, nowoczesne narzędzie zwane destemmerem, służy do sprawdzania jakości czerwonych win, które trafiają do winnicy. Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria to wyjątkowe wino deserowe, produkowane na wyspie Pantelleria na Sycylii. Wytwarzane jest w 100% z winogron Zibibbo (lokalna nazwa Muscat z Aleksandrii), które są uprawiane na tarasowych winnicach w posiadłości Donnafugata. Dzięki jasnozłotemu kolorowi i wspaniałym aromatom owoców cytrusowych, kwiatu cytryny i miodu, wino to jest prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Smak wina jest intensywny i trwały, a jednocześnie zrównoważony, z doskonałą harmonią słodyczy i kwasowości. Wino doskonale komponuje się z ciastkami, suszonymi owocami i czekoladą, ale także smakuje wspaniale samo w sobie.