Amarone della Valpolicella Classico Riserva (Sergio Zenato)
Dostępna ilość: 9 szt.
Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 537-284-571
lub email: kontakt@top-wino.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.
Dane szczegółowe:
- Zawartość alkoholu
- 16 %
- Kolor
- czerwone
- Smak
- wytrawne
- Zamknięcie
- korek
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Zenato
- Pojemność
- 750 ml
- Sugestie kulinarne
- sery
- Sugestie kulinarne
- wieprzowina
- Styl
- spokojne
- Styl
- ciężkie
- Styl
- kontemplacyjne
- Region
- Veneto
- Apelacja
- DOCG Amarone della Valpolicella
- Potencjał dojrzewania
- minimum 4 lata
- Dojrzewanie w beczce
- tak(4 lata)
Opis wina Amarone della Valpolicella Classico Riserva (Sergio Zenato):
Sergio Zenato rozpoczął ten projekt w latach 60' XX wieku z pasją, innowacyjnymi technologiami i szacunkiem do lokalnych odmian. Wizję twórcy potęgi Zenato kontyynuują dziś: małżonka i dzieci.
Posiadłości w regionach Veneto (w San Benedetto i Valpolicelli) i Toskanii i łącznie obejmują teren 95 ha.
Wina marki Zenato od lat cieszą się uznaniem zarówno konsumentów, jak i poważnych krytyków winiarskich.
Opisywane wino to najbardziej dostojne i dopracowane wcielenie gron Corvina, Rondinella, Oseleta z najstarszych - średnio 20-letnich krzewów z winnicy Sant' Ambrogio, powstaje tylko w najlepszych rocznikach, w ograniczonych ilościach.
Amarone powstaje poprzez suszenie (zebranych ręcznie najlepszych) gron na słomianych matach, na przewiewnych poddaszach przez około 4 miesiące, do momentu rozpoczęcia naturalnego pękania skórek i powolnej fermentacji (15-20 dni), następnie wino dojrzewa w dużych dębowych beczkach, a po zabutelkowaniu odpoczywa w butelce przez rok.
"Vegan friendly", tzn. że do stabilizacji nie użyto np. białek jaj kurzych. Wino kontemplacyjne, wielowymiarowe. Zalecamy dekantację przez minimum godzinę.
Oko: Barwa rubinowo-granatowy.
Nos: Złożone aromaty dojrzałych czereśni, przypraw korzennych, fiołków, eukaliptusa, z nutą wanilii.
Usta: Pełne, rozbudowane, czereśniowe, jeżynowe, z niuansami ziół medycznych, ze zintegrowanymi taninami i długą końcówką.