Soraie Cecilia Beretta Appassimento
Dostępna ilość: 0 szt.
Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 537-284-571
lub email: kontakt@top-wino.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.
Dane szczegółowe:
- Zawartość alkoholu
- 14 %
- Kolor
- czerwone
- Smak
- wytrawne
- Zamknięcie
- korek
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Cecilia Beretta
- Pojemność
- 750 ml
- Sugestie kulinarne
- jagnięcina
- Sugestie kulinarne
- wołowina
- Styl
- spokojne
- Styl
- średnio-ciężkie
- Styl
- owocowe
- Region
- Veneto
- Apelacja
- IGT Rosso Veneto
- Szczep
- 20% Cabernet
- Szczep
- 10% Croatina
- Szczep
- 40% Merlot
- Szczep
- 30% Covina
- Dojrzewanie w beczce
- tak(6 miesięcy)
Opis wina Soraie Cecilia Beretta Appassimento:
Cecilia Beretta to kameralny projekt Rodziny Pasqua - ważnego gracza w regionie Veneto. Nazwa projektu pochodzi od XVII-wiecznej Villi Beretta.
CB powołano do życia w latach 80' XX wieku na zakupionych w późnych latach 40' winnicach Mizzole i San Felice.
Do produkcji Soaire wykorzystano tradycyjną w regionie Veneto metodę "apassimento" wykorzystywana głównie przy produkcji win Amarone. Polega na szuszeniu winogron na słomianych/bambusowych matach przez wiele, zanim przystąpi się do produkcji wina. Wpływa to znacząco na koncentrację smaków i aromatów w gronach, a następnie winie z nich zrobionych.
Oko: Barwa intensywnie rubinowa.
Nos: Dominują aromaty dojrzałych śliwek i czarnych jagód.
Usta: Na podniebieniu bardzo soczyste, owocowe (śliwki, jagody), z korzenną nutą na finiszu.