Heredias Douro Tinto
Dostępna ilość: 6 szt.
Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 537-284-571
lub email: kontakt@top-wino.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.
Dane szczegółowe:
- Zawartość alkoholu
- 13,5 %
- Kolor
- czerwone
- Smak
- wytrawne
- Zamknięcie
- korek
- Kraj
- Portugalia
- Producent
- Magnum Vinhos
- Pojemność
- 750 ml
- Sugestie kulinarne
- wołowina
- Sugestie kulinarne
- dania śródziemnomorskie
- Sugestie kulinarne
- dziczyzna
- Styl
- spokojne
- Styl
- średnio-ciężkie
- Styl
- owocowe
- Rocznik
- 2019
- Region
- Douro
- Apelacja
- Douro
- Szczep
- Tinta Roriz
- Szczep
- Touriga Nacional
- Szczep
- Tinta Barocca
- Szczep
- Touriga Franca
- Szczep
- Tinta Francisca
- Potencjał dojrzewania
- 5-10 lat
- Dojrzewanie w beczce
- tak
- Dojrzewanie w beczce
- tak (15% wina przez 6 miesięcy)
Opis wina Heredias Douro Tinto:
Magnum Vinhos to projekt winiarski założony w 2011 roku przez doświadczonego i utalentowanego enologa z Dao - Carlos Lucas, w winnicy Quinta do Ribeiro Santo. Carlos to enolog z ponad 25-letnim stażem, m.in. w Prioracie, Montpellier, Piemoncie, czy Vale do Sao Francisco (Brazylia). W 2014 został utytułowany mianem "Farmer of the year" przez Ministerstwo Rolnictwa w Portugalii. Aktualnie prowadzi też inną winnicę w regionie Dao, Douro, Alentejo i Vinho Verde. Dolina rzeki Douro to bardzo ważny w historii winiarstwa nie tylko portugalskiego region. 2000 lat tradycji winiarskich, unikalny klimat i krajobrazy skłoniły UNESCO do wpisania tego zakątka na swoją listę w 2001 roku.
Heredias Tinto to dobry reprezentant stylu młodego i złożonego wina zarazem, z regionu Douro. Więcej słońca i nachylone stoki, a raczej tarasy dają tu winom więcej materii i kwasowości, powagi i potencjału. Na etykiecie nie widnieją nazwy szczepów, na stronie producenta również ich nie ma. W tym regionie oznacza to zazwyczaj, selekcję tzw. field blend, czyli kupaż win ze starych winnic (w tym przypadku 30-50-letnich). Fermentacja w stalowych kadziach, następnie 15% wina dojrzewa w 500-litrowych beczkach przez 6 miesięcy.
Oko: ciemnorubinowy kolor
Nos: wędzony, słonawy, przyprawowy, wytrawny, z nutą balsamiczną i aroniową
Usta: złożone, owocowe - jeżyny, poziomki, maliny; delikatnie beczkowe, z zaznaczoną taniną