Heredias Douro Tinto

Heredias Douro Tinto

69,00 zł
Brutto

Dostępna ilość: 6 szt.
Ilość

Dostępny

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 570-530-901
lub email: kontakt@top-wino.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.

Dane szczegółowe:

Zawartość alkoholu
13,5 %
Kolor
czerwone
Smak
wytrawne
Zamknięcie
korek
Kraj
Portugalia
Producent
Magnum Vinhos
Pojemność
750 ml
Sugestie kulinarne
wołowina
Sugestie kulinarne
dania śródziemnomorskie
Sugestie kulinarne
dziczyzna
Styl
spokojne
Styl
średnio-ciężkie
Styl
owocowe
Rocznik
2019
Region
Douro
Apelacja
Douro
Szczep
Tinta Roriz
Szczep
Touriga Nacional
Szczep
Tinta Barocca
Szczep
Touriga Franca
Szczep
Tinta Francisca
Potencjał dojrzewania
5-10 lat
Dojrzewanie w beczce
tak
Dojrzewanie w beczce
tak (15% wina przez 6 miesięcy)

Opis wina Heredias Douro Tinto:

Magnum Vinhos to projekt winiarski założony w 2011 roku przez doświadczonego i utalentowanego enologa z Dao - Carlos Lucas, w winnicy Quinta do Ribeiro Santo. Carlos to enolog z ponad 25-letnim stażem, m.in. w Prioracie, Montpellier, Piemoncie, czy Vale do Sao Francisco (Brazylia). W 2014 został utytułowany mianem "Farmer of the year" przez Ministerstwo Rolnictwa w Portugalii. Aktualnie prowadzi też inną winnicę w regionie Dao, Douro, Alentejo i Vinho Verde. Dolina rzeki Douro to bardzo ważny w historii winiarstwa nie tylko portugalskiego region. 2000 lat tradycji winiarskich, unikalny klimat i krajobrazy skłoniły UNESCO do wpisania tego zakątka na swoją listę w 2001 roku.

Heredias Tinto to dobry reprezentant stylu młodego i złożonego wina zarazem, z regionu Douro. Więcej słońca i nachylone stoki, a raczej tarasy dają tu winom więcej materii i kwasowości, powagi i potencjału. Na etykiecie nie widnieją nazwy szczepów, na stronie producenta również ich nie ma. W tym regionie oznacza to zazwyczaj, selekcję tzw. field blend, czyli kupaż win ze starych winnic (w tym przypadku 30-50-letnich). Fermentacja w stalowych kadziach, następnie 15% wina dojrzewa w 500-litrowych beczkach przez 6 miesięcy.

Oko: ciemnorubinowy kolor

Nos: wędzony, słonawy, przyprawowy, wytrawny, z nutą balsamiczną i aroniową

Usta: złożone, owocowe - jeżyny, poziomki, maliny; delikatnie beczkowe, z zaznaczoną taniną

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już swoje konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło